A30
Integrering av palliativ kreftrehabilitering i klinisk praksis
Forfattere: Hilde Hjelmeland Ahmedzai1, May Aasebø Hauken1, Guro Birgitte Stene1,2, Line M. Oldervoll1,2
1. Senter for Krisepsykologi, Universitet i Bergen 2. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
E-post: hilde.ahmedzai@uib.no; may.hauken@uib.no; guro.b.stene@ntnu.no; line.oldervoll@uib.no
Tittel: Integrering av palliativ kreftrehabilitering i klinisk praksis
Bakgrunn Uhelbredelig kreft medfører ofte et betydelig funksjonstap, der det anbefales at palliativ kreftrehabilitering (PKR) inkluderes i de ulike helsetjenestenivåene. Det er imidlertid manglende kunnskap om hvordan PKR innlemmes i dagens kliniske praksis. Målet med denne studien var derfor å undersøke hvordan begrepet PKR forstås og integreres i klinisk praksis i fem land (Norge, Danmark, Storbritannia, Frankrike og Italia) som deltar i EU prosjektet INSPIRE (Integrated Short-term Palliative Rehabilitation in Incurable Cancer).
Metode Studien anvender mixed metode med et parallelt forskningsdesign og inkluderer tre delstudier med data fra de fem samarbeidslandene: (1) dokumentanalyse (N= 22),
(2) dybdeintervjuer av stakeholdere (N = 23), og (3) nettbasert survey (N = 225). Data fra hver delstudie ble først analysert separat før resultatene ble sammenstilt.
Resultat De samlede resultatene viser at deltakerne har en felles forståelse av nøkkelaspektene ved PKR. Likevel rapporterte deltakerne et diffust skille mellom PKR og tradisjonell palliativ omsorg. Resultatene viste høy enighet om at PKR bør bygge på et holistisk helseperspektiv, med flerdimensjonale intervensjoner basert på den enkelte pasients behov og mål, og med tverrfaglig tilnærming og samarbeid. Funnene avdekket en begrenset integrasjon av PKR mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. Pasienter har liten tilgang til PKR, det var begrenset inkludering av PKR i pakkeforløp, samt utfordringer knyttet til finansiering. Integrering av PKR i klinisk praksis var avgrenset til noen få organisasjoner i spesialisthelsetjenesten i Danmark og Storbritannia.
Konklusjon Integrasjon av PKR er begrenset i klinisk praksis både innenfor og mellom primær- og spesialisthelsetjenesten i de fem undersøkte landene.